studio R fotogalleri konstgalleri gallerishop i Triberga Öland

Ibland känns det som att man har redan fotograferat allt som finns att fotografera på Öland. Ibland upptäcker man ändå ett nytt sätt att se, en ny vinkel, en ny upplevelse. De flesta bilder blir till under oändliga promenader, främst på höst och vinter. 


I utställningen visas olika element som tillsammans gör Öland. Främst vatten och vind, men även stilla rörelser, detaljer i naturen... Ja, vad är Öland, egentligen?


Stämningen i bilderna är lugn, meditativ, ibland melankolisk, ibland mindre allvarlig tack vare en kort, handskriven bildtext. I vissa fall vet man inte om det är ett fotografi man tittar på eller en målning eller färggrafik.


Utställningen pågår under hösten 2023 


På grund av pågående fördjupningsstudier kan öppettiderna variera och meddelas därför allt eftersom på Instagram


Öppet även enligt överenskommelse.


I bilden:

Böj dig lite (2023) - Rita Michelsson

Skulptur av Kristin Andreassen - Röd Gudinna. Konstutställning hos studio R i Triberga, Öland

UTSTÄLLNINGAR 2023


RITA MICHELSSON

HÖST 2023

ELEMENTS

I sin fotografi inspireras Andreas Brink av Ölands unika natur, ljus och tystnad.


Inspirerad av denna atmosfär försöker han fånga de väsentliga elementen i landskapet med ett känsligt öga för detaljer och komposition. Hans minimalistiska förhållningssätt förstärks av den monokroma synen på hans konstverk, vilket fördjupar den stora känslan av lugn och ro.


Andreas Brink är bosatt i Italien där han jobbar som geograf. I sin tjänst vistas han ofta i Afrika och även där fotograferar han flitigt. Till Öland återkommer han med sin familj flera gånger om året och har Gårdby hamn som bas.


Utställningen pågår under 21 juli - 27 juli 

Öppet dagligen kl. 10 - 18


Mer om Andreas kan du läsa här..


Bild av: Andreas Brink

Skulptur av Kristin Andreassen - Röd Gudinna. Konstutställning hos studio R i Triberga, Öland


ANDREAS BRINK

21 - 27 JULI 

A SUMMER ON ÖLAND

Då allt fler hushåll började skaffa egen kamera började familjealbumen ta form. Under 1930-talet fotografi som hobby spred sig mer och mer. Kamerorna var ofta enkla lådkameror och kopiorna var i negativets storlek ca. 6x9 cm och kostade kring 25 öre/st. I mitten av 50-talets Sverige hade en halv miljon hushåll kamera och det fotades flitigt.


Efter att ha flera gånger studerat de två fotoalbumen som jag hittade på gården där jag bor slutade jag efter ett tag att leta efter likheter mellan släktingar. Det var inte längre viktigt att ta reda på vem som var vem. Istället fastnade blicken på de fotografierna som väckte otaliga frågor och framkallade spännande och roliga historier. 


Jag visar ett litet urval av dessa fotografierna som jag har delvis kolorerad och skrivit ut i större format. Även den fällna almen som har varit med om dessa minnen och har vuxit upp tillsammans med de avbildade människorna och djuren får avslöja sina minnen - ett och ett - under uställningens gång, genom en långsam process där jag försiktigt transfererar bilderna från pappret till trädets yta.




Skulptur av Kristin Andreassen - Röd Gudinna. Konstutställning hos studio R i Triberga, Öland

UTSTÄLLNINGAR 2022


RITA MICHELSSON

 TRIBERGA 1935 - ETT FAMILJEALBUM

I år kommer galleriet att användas mer som arbetslokal än som renodlad utställningslokal. Väggarna kommer att prydas med varierande egna verk samtidigt som den vackra ladan kommer att utnyttjas mer som studio där jag bearbetar egna projekt. 


Önskar du komma på besök kolla gärna först att det är öppet. Det gör du på galleriets instagram-konto @galleristudior


Alternativt kan du boka ett besök via e-post: rita (a) galleristudior.com


Galleributiken erbjuder fortfarande vackra unika verk, konstsilver från Ateljé Johanna E och finsk design.


I bilden: 

Dislocated Self (2022) - Rita Michelsson

Skulptur av Kristin Andreassen - Röd Gudinna. Konstutställning hos studio R i Triberga, Öland


RITA MICHELSSON

 FOTOGRAFI OCH DATORBASERAD KONST

Rita Michelsson tar åter över sitt galleri under höstens sista utställningsvecka och hänger upp en samling gammalt och nytt från arkivet. 


Med är utvalda bilder från tidigare utställningar, årets bidrag till Himmelsbergas jurybedömd Vårsalong samt en vägg prydd med ett litet urval koncertbilder från tiden före restriktionerna. Med är musiker som Hindi Zahra, Kyle Eastwood, Matt Drenik (Battleme), Iiro Rantala, Caecilie Norby och Lars Danielsson med mera.  Bilderna har tagits i Sverige, Finland och Italien.


Även smakprov från en ny serie smyger med, där kameran har använts som en bred pensel där långa slutartider och snabba rörelser skapar landskap där havet har huvudrollen.


Motiven är som oftast fotograferade på Öland.


I bilden: 

Shore Lines (2021) - Rita Michelsson

Skulptur av Kristin Andreassen - Röd Gudinna. Konstutställning hos studio R i Triberga, Öland

UTSTÄLLNINGAR 2021


RITA MICHELSSON

HÖSTEN 2021 

FOTOGRAFI OCH KAMERABASERAD KONST

Ivar Södergren - Ölburken. Inför konstutställning hos studio R i Triberga, Öland.
Ivar Södergren - Ölburken. Inför konstutställning hos studio R i Triberga, Öland.


ANN LINDSTRÖM

HÖSTEN 2021 

SKULPTUR

Ann Lindström återkommer med sina uttrycksfulla häst- och skogsvarelseskulpturer som alltid hittar hem i den stämningsfulla gallerilokalen och ger den ytterligare djup.


Ann bor och har sin verkstad i Kastlösa, på sydvästra Öland. Hon har gått sin utbildning hos Konstfackskolan samt gått flera påbyggnadskurser under sin långa konstnärliga yrkesliv. Hennes verk finns bl.a. hos Säffle, Gällivare och Emmaboda kommun. Hon är en omtyckt och permanent gäst hos Galleri studio R. 


Till vänster: Trygg - Ann Lindström


Foto: Rita Michelsson



EMMI ROOSLING

HÖSTEN 2021 

CYANOTOPI

Emmi Roosling har jobbat med stora cyanotopier som hon har exponerat under Ölands sol. De stora tygen har fått ligga utomhus och har utsatts till naturen, vilket syns i verkens berättande imperfektioner. Hennes verk har ställts ut på Konsthallen i Mörbylånga och i Lofta och fått mycket bra - och därmed förtjänad - respons. 


Några av dessa exponeringar har Emmi sytt till totalt fyra unika kimonos som finns nu på visning och till salu i Galleri studio R under Skördefesten. Att klä på sig ett konstverk hör inte allas vardag, men nu finns möjligheten för fyra personer att få göra det!




Till vänster: Kimono Sandbergen - Teknik: Cyanotopi på bomull - Emmi Roosling


Foto: Rita Michelsson


Skulptur av Kristin Andreassen - Röd Gudinna. Konstutställning hos studio R i Triberga, Öland

Kristin Andreassen är en norsk-svensk mycket uppskattad konstkeramiker som även jobbar som högskolelektor i keramik på OsloMet Universitetet.

Kristin föredrar att definiera sig själv som en materialbaserad konstnär, då det är leran som dikterar hennes uttryck. Hon utforskar och experimenterar och varje skulptur blir resultat av hennes upptäcksresor i materialens och ytans värld. Hon har ateljé i Karlstad och har blivit tilldelat bl.a. Thor Fagerkvist-stipendium av Värmlands Konstförening. Kristin ställer ut flitigt i hela världen, är brett representerad, har medverkat i flera offentliga utsmyckningar och är medlem i IAC (International Academy of Ceramics).


Kåre Holgerson är konstnär och utbildare verksam i Bergkvara. Han använder sig av olika uttryck i den konstnärliga gestaltningen och jobbar huvudsaklingen med tryck, performans och installationer.  Kåre  är en stark figur bakom Kulturmagasinet i Bergkvara som i fjol firade 25-års jubileum. Det är på samma plats han också har sin grafikateljé och håller kurser i grafik. Han har bl.a. tilldelats Kalmar Kommuns kulturpris, har medverkat i flera offentliga utsmyckningar och har ställt ut både i Sverige och utomlands. Kåre är även styrelseledamot i Kalmar Konstförening.



Bilden från utställningen i Triberga:


Bild av Rita Michelsson


KRISTIN ANDREASSEN - KÅRE HOLGERSON

13 MAJ -  11 JULI 2021 

SKULPTUR OCH TRYCK PÅ GALLERI STUDIO R I TRIBERGA

Ivar Södergren - Ölburken. Inför konstutställning hos studio R i Triberga, Öland.

Tidigare beskrivningar av Ivar Södergrens konst karakteriserar hans motiv som politiska eller starkt ställningstagande, men Ivar själv känner inte igen sig i dessa skildringar.

Då man frågar honom hur han själv skulle beskriva sin egen konst tycker han det är väldigt svårt. Folk ska titta och bestämma för sig själva. Men han ger några ledtrådar och uppger att man kan se en blandning av skämtteckningar och naturalistiska inslag. ”Jag skapar mina egna varelser, djur som är som människor och fabelliknande motiv. Man är påverkad av dels gammal konst, men seriekonst också.”

Ivar Södergren har växt upp med konst då hans far Sigfrid Södergren var konstnär, modern Nina Södergren var författarinna och syster Maria Södergren är konstnär.


Markus Tennberg är autodidakt då hans konstnärligt utveckling har skett inom familjen som består av flera generationer yrkesverksamma konstnärer.

Konsten är enligt Tennberg en länk mellan den fysiska människan och det mystiska. Tennberg har inget konkret budskap i sitt konstnärskap utan vill förmedla känslan av denna länk men också en bild som är vacker och intressant att se på.

”Det fina med konsten är att frågor varken behöver ställas eller besvaras i de färdiga konstverken. De inre processerna fungerar i mitt fall mer som draglok i skapandet.”


Utställningens titel ’Kvarnägarnas hemligheter’, där Ivar Södergren ställer ut tillsammans med sonen Markus Tennberg, hänvisar till den vita kvarnen, eller gamla pingstkyrkan, som än idag står givakt vid Triberga mosse och som familjen Södergren har ägt i nu tredje generation sedan 60-talet.


Bild 1:

"Hundarnas himmel"

av Ivar Södergren


Bild 2:

av Markus Tennberg

Markus Tennberg. Konstutställning hos studio R i Triberga, konstgalleri på Öland


KVARNÄGARNAS HEMLIGHETER

15 JULI -  15 AUGUSTI 2021

Rita M photography hos studio R i Triberga, ett konstgalleri på Öland
Konstkeramik av Ulrika Skog hos studio R i Triberga, ett konstgalleri på land.

TILLBAKABLICKAR

UTSTÄLLNINGAR 2020

20 JUNI - 27 SEPTEMBER 2020

ÖLAND ÄR MITT HEM, NU

Lindström - Michelsson - Roosling - Breife

Fyra bofasta kreatörer skildrar sina känslor och uppfattningar om hur det är att leva på Öland året runt. Relationen till Öland som ens hem är inte helt oproblematisk. I utställningen visar dessa konstnärer hur de uppfattar och hur de placerar sig själva i sin nuvarande omgivning. Läs mer...

21 MAJ - 14 JUNI 2020

BILD OCH SKULPTUR I DET NYA NORMALA

Ulrika Skog - Rita Michelsson

Ett nytt möte skedde i Triberga mellan Rita Michelssons eteriska öländska landskap och Ulrika Skogs uttrycksfulla keramiska skulpturer.

Utställningen sparkade igång studio Rs tredje säsong och var mycket välkomnad och uppskattad.

Läs mer...

Konstutställning på Öland. Galleri studio R.
Grafik och konst på Öland. Konstgalleri studio R i Triberga.
Fotoutställning hos studio R, konstgalleri på Öland.

TILLBAKABLICKAR

UTSTÄLLNINGAR 2018-2019

17 JULI 2019

ETT FÖRVIRRAT TEKALAS

Amalie Bjerno - Ann Lindström - Rita Michelsson

För denna temautställning utgick tre konstnärer från Carrolls "Alice"-böckerna. Målet var inte att illustrera berättelserna, men använda dem som inspiration.

Resultatet blev en mycket omtyckt utställning som blandade fotografi, fotomontage och både konst- och brukskeramik.

30 MAJ 2019

FÖRST TILL KVARN

Rita Michelsson

Temat för utställningen var Tribergas landmärke vid mossen norr om byn. Kvarnen, som aldrig blev en kvarn men i stället en pingstkyrka mellan 1930-60, fotograferades och förvandlades till en pop art-inspirerad bildserie som fyllde hela galleriet med färg.

14 JULI 2018

ISLAND LIFE

Rita Michelsson

En rå och vedmodig Öland, tom och vintrig, var temat för galleriets första fotoutställning.

I bilderna förvandlades fotografierna till måleriska illustrationer som skildrar öns melankoliska och emellanåt grymma karaktär.

ÖLAND ÄR MITT HEM, NU

Breife - Lindström - Michelsson - Roosling

20 JUNI - 27 SEPTEMBER 2020

Maja Breife
Maja Breife
Ann Lindström
Ann Lindström
Rita Michelsson
Rita Michelsson
Emmi Roosling
Emmi Roosling

 

MAJA BREIFE - ANN LINDSTRÖM - RITA MICHELSSON - EMMI ROOSLING

ÖLAND ÄR MITT HEM, NU

“Öland är mitt hem nu” började med två fotografers tanke att vända kameran mot sig själv. Med andra ord att ta så kallade selfies. Idén utvecklades vidare till att skapa en anknytning mellan sig själv och miljön man bor i, det man kallar för “hem”.


Under processens gång två till konstnärer - en objektkonstnär och en konstkeramiker - blev inkopplade i projektet och fick samma utgångspunkt: att på något sätt avbilda sig själv - eller idén om sig själv - i sin hemmiljö. Att på något sätt förklara genom sin utvalda konstform sin relation till sitt hem, eller miljön som de kallar för hem, åtminstone nu.


Alla fyra konstnärer är bofasta på Öland. Två har flyttat hit från andra ställen, och två har däremot bestämt sig för att återvända till sina barndomstrakter efter en längre period annanstans. Alla befinner sig nu på ön, med olika förutsättningar och olika syn på hur det är att leva här. 


Maja Breife har återskapat i wellpapp alla de 22 hem hon bott i och placerad dessa på en scen, där hon skapat en slags stad eller kvarter, med gator och 

husnummer. Till varje hus finns det en kort beskrivning med adress, vistelseperiod och känslorna som dröjer kvar ur den tiden.


Ann Lindström avbildar med stengods sin relation med ön, och i synnerhet rollen dess natur har i hennes liv. Kvinnofigurer som har Ölandstok i kroppen, eller fågelbo och Alvar på huvudet. Ridande euforiska eller stolta kvinnor. En blomstrande trädgård med så många blommor man inte hinner hålla efter då de väl börjar blomstra.


Rita Michelsson kombinerar i sina färgstarka, nästan tuffa, bilder attribut som inte stämmer överens. Motsatserna möts som de är, utan kompromiss, i en respektfull konfrontation där kärleken vinner över lokaliteten. Målet är inte längre att nå konsensus och harmoni, men att bevara parternas autenticitet.


Emmi Roosling visar en bildsvit där hon tittat inåt för att arbeta med existensiella frågor kring livets skörhet, en accelererande klimatångest och omgivningens handlingsförlamning. Hennes bilder är måleriska och melankoliska, och skildrar både naturens och människans skörhet.

 

BILD OCH SKULPTUR I DET NYA NORMALA

Ulrika Skog - Rita Michelsson

21 MAJ - 14 JUNI 2020

Ulrika-Skog-Vart-tog-du-vagen
Silent Goodbies #10
Ulrika Skog - Tjuvnyp
Rita Michelsson - from the series Silent Goodbies

 

ULRIKA SKOG - RITA MICHELSSON

BILD OCH SKULPTUR I DET NYA NORMALA

Det är en tid där känslorna blandas med ovanlig styrka och orsakar förvirring och matthet. En i början inledande klentrogenhet ger plats till växande kunskap, som framkallar emellanåt alltmer mörkare orosmoln, emellanåt en stark kraft att resolut ta sig framåt. Där bekymmer och farhågor turas om med hopp och trotsande framtidstro, och tillit för ens egen potential.

 

Det var under sommaren 2019 vi - Ulrika och Rita - bestämde oss för en gemensam utställning. Då planerades en utökning av galleriet, en öppning under Ölands främsta kulturhelg mot slutet av maj, och en underbar ny konstfylld säsong 2020.

 

Och visst! Vår gemensamma utställning blir av, i ett större galleri! Och utan av vi kanske ens tänkt på det egentligen, kommer den att spegla av de orosmoln och trotsiga framtidstron som präglar oss och denna tid. Visst är vi oroliga, men vi är envisa. Visst känner vi sorg och även rädsla, men vi reagerar med ett besvärjande skratt och en orädd blottläggning av besvärliga känslor.

 


Ulrikas skulpturer blandar lekfullhet och färg med stora tankar och tyngd - även fysisk - som håller betraktarens fötter fasta på marken, samtidigt då de tillåter ens tankar att vandra i fantasifulla världar. Ibland känner man sig drömsk, ibland blandas en spelevink tillsammans med allvar ställningstagande. Det är lätt att till en början luras till att tro, att hon bara avbildar hästar och fåglar till snygga och dekorativa föremål. Men då har man låtit bli att läsa i alla former, detaljer och böjningar, som ibland uttrycker stolthet, ibland förundran, ibland förväntan, ibland nyfikenhet eller trots. En skicklig reflektion av en själv.

 

Ritas bilder däremot återvänder än igen till den omgivande Öland, och fokuserar denna gång på en pågående tyst avsked. Öns otaliga almar har utsatts till en sjuka som orsakat deras död, och på grund av rasfara måste dem tas ner. Även de gamla elstolpar har börjat försvinna, med sina elledningar som har länge korsat Alvaret som höga tomma tvättlinor. Horisonten blir annorlunda. Om möjligt ännu slätare. Ett tyst avsked, där tomheten och ljudlösheten blir ännu mer uppenbara. Ett "nytt normalt".